despre iubire si respect

https://m.youtube.com/results?q=coco%20chanel%20movie&sm=1

E un film pe care CU TOATA SINCERITATEA vi- l recomand.
” Coco Chanel” , cel cu Shirley MacLaine , din 2008!
Eu l- am vazut pe doua parti, dar, de il gasiti intreg, merita toata atentia!
Nu stiu daca stiti- sau poate v- ati dat seama- dar la filme si…in general, in arta, am ochi! Uneori si la oameni!
Paradoxal, sunt fashion- eyed perfectionist! Iar cand observ asta, ca mi se confirma, atunci… E de bine!
Apropo, prin octombrie, chiar inainte de ziua mea, am facut impresie prin vorbe si mi- am meritat 20 ml de parfum Chanel( apropo de film, d- asta m- am legat).
Incep cu filmul! O super ecranizare, in care povestea doamnei Chanel iti taie respiratia!
Increderea in talentul ei, greutatile, minciunile, grijile, nevoia de a se afirma prin harul ei… Toate se reunesc in acest film!
Mai fac o paranteza: alaturi de Coco, imi plac Yves Saint Laurent, Vera Wang, Valentino. Restul, ma depasesc. Oricat de deschisa as fi la minte, uneori ochiul isi limiteaza el insusi, ca o poartsa spre creier- si nu invers, cand e vorba de arta!- unele… Neconcordante!
Revin la film!
Conturarea personajelor, surprinderea lor in prisma umanului si a inumanului – vanitatea, minciuna, ipocrizia-… Adrienne, prietena cea mai buna- ramane toata viata alaturi de Coco, de la stadiul de croitoreasa pana la vestita in lumea-, Boy Capel, tanarul de care se va indragosti dupa ce Etienne o amageste cu o viata fara griji- dar minte ca se va insura cu ea, doar sa plece Capel din casa lui-, Julia- sora lui Coco- ce inca era la maicute… Inocenta- si tot asa. Apar multe tipologii de personaje- la fel cum suntem si noi, dar fara sa recunoastem!- … Actiunea… Razboiul il face pana si pe Etienne sa inteleaga greseala fata de Coco, insa ea ii era recunoscatoare pentru numele dat ” Coco” !
Modestia ambalata de o personalitate puternica, ce se ridica mereu chiar si dupa decesul lui Boy, inchinand in memoria lui celebra rochie neagra cu perle!
Ea a facut istorie prin creatiile sale, dar si cu felul ei de a fi: umana! Chiar si dupa succes, ea a ramas la fel!
Dupa Razboi, insasi tarina Alexandra, care pierduse totul – avere si terenuri, drepturi si… Onoare- vine sa lucreze la ea. De ce? Pentru ca a facut- o sa se respecte pe sine, fara sa creada insa ca i se cuvine dreptul.
Asta e si respectul: sa ti- l acorzi tie ca sa fii respectat! Nu se cumpara cu bani – Etienne intelege tarziu-, nu prin functie – Diana, nasa tatalui lui Boy-, nu prin ” scheme” si barfe – vezi Elisabeth- .
Filmul reda povestea spusa de Coco cea care putea sa vada in ansamblu ceea ce modestia si ambitia au facut din ea.
Exact cum a zis Boy: ” tu vii cu talentul, eu vin cu banii”.
O biografie ce merita un 10 curat: de la emotie, pana la acuratetea logicii faptelor! ( sunt exigenta cand e vorba de arta, asta e!)
Datorita ei femeile din secolul XX au lasat corsetele si multe altele deoparte, descoperind si alte materiale croite pentru pielea, mirosul, sensibilitatea, nobletea, dar si fermitatea, generozitatea formelor rotunjite ale lor. Plus, preturile… Pentru orice buzunar. ( care vad ca nu se mai pastreaza)
Oricum, ca o incheiere:” Singurii ochi frumosi sunt aceia care te privesc cu tandrete”- Coco Chanel.

Comment are closed.