RSS
 

prea bine sau prea transpirati?

19 Oct

Recunosc, nu ma pricep ce sa aleg ca titlu, ca Rebreanu -dupa ce termina de scris romanul, statea pe ganduri ce titlu sa aleaga. Ion a avut muuulte titluri pana la forma finala. Mai sunt si altii mai mari care da, consideram ca un continut bun vorbeste de la sine. Titlul poate sa te atraga sau nu, insa capacitatea mentala trebuie sa asocieze si disocieze informatia!-.

O sa incep cu o vorba a lui Honore de Balzac care mi- a atras atentia si raspunde unui prieten bun unei intrebari recente: “Pasiunea e universal umana. Fara ea religia, istoria, iubirea si arta ar fi INUTILE.” Da, toate devin goale facute fara suflet. In arta trebuie sa iti lasi bucati din ele, ca sa transmiti emotie trebuie sa ai emotie! Ca sa fii un bun istoric trebuie sa iubesti omul si cand e o masinarie de lupta -in razboi-… religia are de-a face cu partea umana INSA cea reala, nu cea din ziua de azi…
de la timpurile lui Balzac au aparut multe lucruri care parca ne fac sa pierdem firescul.
E firesc sa faci poze insa nu industrial. E firesc sa iubesti si sa faci sex insa nu cu cine pica – dupa o bauta prin oras! Si cine stie ce droguri prin suc!-…e firesc sa zambesti cu mainile in mainile persoanei iubite, sa o privesti in ochi si sa o saruti de parca e mereu prima oara cand o vezi… e firesc ca pasiunea sa fie o lege pura, simpla si totusi… completa. Prin ea sa simti ca traiesti si mori deopotriva. :-)
Si cu aceeasi pasiune sa construiesti universuri pline de lumina. Ca sa poti sa vii cu oamenii in acele locuri luminate si sa le arati ca viata poate sa fie si altfel.

Bryant McGill zicea “Traieste in prezent sau mori in trecutul tau. E alegerea ta!”. E o vorba poate rece, categorica, insa are o noima: viata e viata. E singura acum, pe coordonatele astea. Poate nu degeaba ne aflam acum si aici. Vectorii (noi) se misca pe acele coordonate, converg. Energia poate construi sau distruge. Iubirea la fel. E o energie. :-)

Era o piesa (nu am mai consultat programul de la Bulandra) numita “Tectonica sentimentelor”. Drama. :-) e buna ca sa iti raspunzi intrebarilor si vorbelor de mai sus.

Va las,

BH

 
Comments Off on prea bine sau prea transpirati?

Posted in me

 

Tags: , ,

Comments are closed.