OMS: Aproximativ 125 de milioane de persoane din lume sunt expuse la azbest la locul de munca

În prezent, aproximativ 125 de milioane de oameni din întreaga lume sunt expuși la azbest la locul de muncă, se arată într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aproximativ jumătate dintre decesele cauzate de cancerul care apare la locul de muncă sunt estimate a fi cauzate de azbest. În plus, aceleași date OMS estimează că mii de decese anuale pot fi atribuite expunerii în casă la azbest.

 

Azbestul este un grup de produse naturale din minerale fibroase cu utilitate comerciale curente sau istorice. Rezistența foarte mare la tracțiune, conductibilitatea căldurii și rezistența relativă la atacul chimic sunt câteva motive pentru care azbestul este utilizat în izolarea clădirilor, dar și ca ingredient într-o serie de produse – pentru acoperișuri, linii de alimentare cu apă și pături de incendiu, ambreiaje și garnituri de frână, garnituri și pedale pentru automobile.

 

Principalele forme de azbest sunt crizolitul (azbest alb) și crocidoliult (azbest albastru), dar mai sunt incluse și amozitul (cenușiu), antofilitul, tremolitul și actinolit.

 

Potrivit OMS, toate formele de azbest sunt cancerigene pentru om, iar expunerea la azbest reprezintă mijlocul prin care apar cancerul de plămân, de laringe și de ovare, precum și mezoteliomul (un cancer pleural și peritoneal). Expunerea la azbest este de asemenea responsabilă pentru apariția altor boli, cum ar fi azbestoza (fibroza plămânilor) și plăci, îngroșări și efuziuni în pleură.

 

Eliminarea bolilor legate de azbest este orientată în special în țările în care încă nu utilizează forma crizolit, dar privește și expunerile care decurg din utilizarea tuturor formelor de azbest.

OMS, în colaborare cu Organizația Internațională a Muncii și alte organizații interguvernamentale și structuri ale societății civile lucrează cu autoritățile în vederea eliminării bolilor legate de azbest prin:

  • recunoașterea că un mod eficient de a elimina bolile legate de azbest este încetarea utilizării tuturor tipurilor de azbest;
  • existența unor soluții pentru înlocuirea azbestului cu substanțe mai sigure și dezvoltarea unor alte mecanisme economice și tehnologice pentru a stimula înlocuirea acestuia;
  • luarea măsurilor pentru prevenirea expunerii la azbest în locul și în timpul îndepărtării acestei substanțe.

 

De asemenea, alte măsuri luate în considerare de oficialitățile internaționale sunt îmbunătățirea diagnosticului, tratamentului și serviciilor de reabilitare timpurie pentru bolile legate de azbest; stabilirea unor Registre de evidență a persoanelor cu trecut sau expunere curentă la azbest și organizarea de supraveghere medicală a lucrătorilor expuși; precum și furnizarea de informații cu privire la pericolele asociate cu materiale și produse care conțin azbest, precum și prin creșterea gradului de conștientizare că deșeurile care conțin azbest trebuie să fie tratate ca deșeuri periculoase.

 

https://www.youtube.com/watch?v=X8SAlMI75N8

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.