despre igiena si nu numai

Salutare!

In decurs de 15 ani -sau poate chiar mai mult- am reusit sa imi creez un sistem de valori. Unul bazat pe un altfel de a fi cu oamenii si nu bazat pe situatie. Adica acel fel parsiv de a fi.

In atatia ani am vazut unele situatii putin diferite fata de multi, iar concluzia a fost urmatoarea: e nevoie de IGIENA la mai multe niveluri, iar ceea ce mi-am ales are legatura cu TOT. CU un tot unitar, la care sistemul (meu) este inclus sau poate, de la care chiar se porneste.

Nu sunt nici modesta si nici umila. In discutii pornesc cu intrebari generale ca sa ajung unde vreau. Tocmai saptamana asta am primit “complimentul” ca as fi fost buna la tortura. Da, pentru ca omul s-a prins de cum fac prin prisma intrebarilor: “pornesti ca americani, pe un sistem in care il consideri oligofren pe cel din fata ta, apoi, daca raspunde in parametri cautati de tine, atunci cresti intensitatea “intrebarii”, dar si a raspunsului. pana ajungi la acel maximum pe care il astepti.”

Cam asa fac. Te iau cu frumosul, pe ocolite, ca sa ajung unde stiu ca poti sa ai un maximum. Fiecare om are un maximum de dat. Nu e nimeni nici prost si nici mai destept. Fiecare e in felul sau.

In medicina insa, medicii tind sa respecte protocoale, pentru ca altfel … nu se justifica actul medical in sine sau o decizie anume. Da, trebuie sa ai un reper, insa (mie mi se pare) e inutil cand e o urgenta … CA NU POTI INTERVENI PENTRU CA IN PROTOCOL NU ZICE AIA.

MIE mi-e imposibil sa inteleg cum sa dai in judecata pe cineva care face o traheostomie (adica intervine chirurgical pentru a deschide traheea cervicala)  si te salveaza… ? doar pentru ca in protocol NU erai tu numit (Ca esti asistent si nu ai avut recomandarea medicului, dar SITUATIA DE URGENTA o cerea..).

In fine.. Nu se intelege ca FIECARE OM E UN GHID in sine. Un univers, pe care medicul trebuie sa il descopere on and on. NU TRATEZI FOI.

Ghidurile SUNT niste repere. Fiecare om reactioneaza diferit la medicamente, la manevre (poate are niste hemoroizi interni si tu vii cu tuseu rectal peste el..cum crezi ca se simte? minunat? ca vrea manevra? INTREABA-L!).

Trebuie o igiena si in relatia medic-pacient. Nu poti cere respect de la pacient daca tu ca medic te porti mizerabil, ii vorbesti din copac (in termeni de parca PACIENTUL E OBLIGAT SA STIE NETTER-UL, PLUS HARRISON, PLUS JUNQUEIRA..). Asa cum tu ai ales medicina sa o studiezi, si pacientul tau a ales sa dea cu sapa. Sau poate atat i-a fost orizontul. Sa dea cu sapa. ASTA nu il face mai prost decat tine. NU! asta inseamna ca nu a avut optiuni sau poate au fost niste conditii neindeplinite sa ajunga profesor universitar ca tine. CE ZICI?

si daca tot esti profesor universitar, poti te rog DIN SUFLET sa intelegi ca “DATORITA” SE FOLOSESTE CAND E CEVA DE BINE (adica DATORITA interventiei X pacientul se simte mai bine), iar “DIN CAUZA” atunci cand e ceva nasol (adica X a facut boala DIN CAUZA NERESPECTARII RECOMANDARILOR FACUTE)?

POTI?

nu de alta, dar PARETI ASA USOR CUM S-O ZIC EU.. NIVELUL CLASA a4-a.

Si da urat sa nu stii d-astea de baza.

Si, daca tot sunt aprinsa, poti SA FACI TE ROG, DACA TOT TE CONSIDERI SUS DE TOT SA FACI O IGIENA DE GRAMATICA? Sau o IGIENA IN ATITUDINE – sa nu pui pacientul cu carje sa urce pana la etajul 4 pe scari ca de fapt sa ajungi la concluzia ca reteta e la parter? (am innebunit cand am vazut asta, acum 3 ani! imi venea sa dau foc unitatii medicale direct!)

TRATATI batranii ca si cum ar fi BUNICII VOSTRI. INCERCATI ASTA si veti castiga mai multe.

ORICARE DINTRE VOI A AVUT BUNICI. Ca au murit cand aveati 4-5 ani si nu mai stiti cum arata, tocmai asta nu va impiedica sa va amintiti cum e sa fii batran.

ITI ZIC eu cum e:

cand esti batran ai nspe griji, printre care MOARTEA e prima. DA, BATRANII isi cumpara toate de ingropaciune ca sa nu fie o problema pentru COPIII lor -pe care culmea, ii menajeaza SI LA VARSTA ASTA (majoritatea peste 40-50 de ani, deci nu sunt chiar copii, CI DOAR COPIII LOR, PANA LA MOARTE!).

Puteti sa fiti UMANI?!

VA INTREB SI IN FILMARI SI NU PREA VAD UN FEEDBACK.

Nu puneti batranii sa va aduca mancarea la pat.

Nu puneti batranii pe ultimul loc in deciziile voastre. MAI MEREU, voi sunteti pentru ei primii! 

Nu trebuie sa folositi batranii pentru a ajunge la beneficii materiale – surse de bani, pensii speciale sau de handicap. Pentru un batran sa il consideri handicapat e o jignire – consider ca pentru orice fiinta e o mare …

CE naiba s-a intamplat cu multi dintre voi?

Ati UITAT de unde ati plecat?

Omul in sine nu e nici masina -ca inlocuiesti piese (organe) si tot asa – si nu e nici maleabil. Nu, poate manipulabil. Insa asta se intampla atunci cand nu exista EDUCATIE.

Igiena inseamna si educatie – personala (sau intima), sexuala, spirituala, relationala, trupeasca etc. Co-crearea unor conditii nu inseamna PENTRU MINE TOT SI PENTRU RESTUL SAU NIMIC. A convietui inseamna a trai impreuna intr-un anumit status -de preferabil uman.

Igiena inseamna a te iubi sa traiesti sanatos. Inseamna sa apreciezi viata sanatoasa LA TOATE NIVELURILE.

Apropo, ca o sa vina perioada cu posturi si sarbatori, sa stiti ca A TINE POST nu inseamna doar a manca aia si ailalta, dar nu de dulce si in rest … sa injuri la fel, sa te culci la fel… NU. inseamna sa fii curat PE DE-A-NTREGUL.

deci nu injuri, nu dai in cap, nu buzunaresti, nu minti, nu … bla bla. E O IGIENA si in POST.

Asa cum e si o igiena a somnului si a culorilor – in pictura nu prea merge sa arunci ca asa iti vine tie sa zvarli un galben si apoi vii cu ceva … de ti se strapezesc ochii (nu dintii!).

 

 

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.