the goldberg show recenzie

Daca vrei o piesa de teatru excelenta, atunci ar trebui sa incerci sa ajungi (THE) GOLDBERG SHOW -FACEREA LUMII SI ALTE INTAMPLARI.

O piesa de avangarda, a viziunii regizorale a Genezei -si pana la Patimi. Intr-un limbaj cochetand cu jargonul si suburban, deliciul piesei (pentru unii) este jocul -baletul, replicile pline de culoare.

Penduland intre a respecta cuvantul din Biblie si a incerca un spectacol care sa socheze (Sau „sa prinda”), Mr. Jay (Jehova) devine, pe parcursul piesei, din Atotputernicul, Satana.

Oare de ce? Pentru ca a incalcat si trecut peste scrupule?

Goldberg (Marcel Iures, ireprosabil), un evreu batran, care are grija de actori si nu numai, este pionul principal, dar si unealta prin care se desavarseste “actul” creatiei – pe o scena de teatru din Ierusalim.

Mr. Jay, regizorul, Dumnezeu, dar si …Diavolul pana la final) devine un personal secundar nu pentru ca asa vreau eu, ci pentru ca actiunile si ideile sale il transforma in asa fel incat e vizibila metamorfoza.

Femeia de serviciu  este singura care tine la Goldberg si principiile lui – ii place sa respecte Cuvantul Domnului.

Trupa de teatru care trebuie sa asigure spectacolul este una mecanicista, fada, apatica, moarta. Modul in care este tratata de catre regizor se rasfrange asupra lor. Nu au recuzita, nu au bani, nu au motivatie, ci doar idei care se schimba in functie de dispozitia regizorului…

UMORUL negru este cel care da tensiune piesei, care o tine vie si care, poarta ATAT actiunea, cat si intriga.

„Spune Tabori undeva: „Poate că adevăratul aport evreiesc la civilizaţie constă tocmai în apropierea dintre umor şi cele sfinte… Umorul este un mod de viaţă, o cale salvatoare, şi are de-a face cu toleranţa şi cu speranţa că este posibil să trăieşti mai departe.” -precum zice Mr. Jay.

Reprezentatele sexului feminin sunt puzzle-uri dintr-o femeie ideala – femeia umila, femeia senzuala (aka actrita care trebuie sa o interpreteze pe EVA), precum si femeia rationala, pragmatica (scenarista). Insa toate au ceva comun: ca ii provoaca lui Mr. Jay reactii – de la excitatie nervoasa pana la sexuala (cu semnu SI, legate).

 

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.