unii mai egali ca altii. ne stergem cu drepturile omului la gura

Nu mai incep dragut deloc.

Sunt plina de nervi dupa ce vad ca, desi suntem in 2017, ONU e pusa la misto, UNICEF e asa ca sa fie … si tot asa. Unii au drepturi, unii sunt mai egali ca altii in timp ce … restul mor de foame sau pur si simplu sunt calcati in picioare – la propriu- incat .. isi doresc alta viata -sau alta specie.

Mai deunazi citeam niste chestii, ca astea:

https://en.survley.com/en/slideshow/10-of-the-most-dangerous-countries-in-the-world-for-women.html?step=2&page=live

Tari precum Republica DEMOCRATA Congo (democrata pe dracu’), Somalia, India (CU NSPE MILIARDE de oameni, dintre care 80% intr-o saracie lucie), Columbia, Egipt, Mexic SUNT renumite pentru mutilarea genitala, violenta domestica, hartuiri, violuri, .. Violente de orice fel indreptate importiva femeilor, de parca NU AU DREPTURI, nu au voie sa traiasca un trai decent -ce mai inseamna decent in zilele de astazi cand, dupa ce apesi pe clanta casei nu esti nici in siguranta, nu se intampla prea multe bune…

Din link-ul de mai sus:

In Brazilia la fiecare 8 secunde o femeie este violata -CUM NAIBA!??!?-, iar la doua ore ucisa.

Voua cum naiba vi se pare asa ceva? Mie mi se ridica parul pe spate si coltul argintiu devine violent verbal.

Ce dracu’? CUM sa tratezi asa un om? Nici nu vreau sa ma gandesc CUM SE POARTA cu animalele.

Inca una:

In Pakistan cele mai comune practici impotriva femeilor sunt atacurile cu acid (pe fata), casatoriile fortate la varste mici, pedepsirea cu pietre in piata publica si violenta domestica.

Eh… da! sunt “uda” cand citesc asa ceva. Simt cum… furia se strange intr-un pumn si as lovi din cer. Direct. Chiar .. mmm… :))

Si la numarul 10 e lasata Thailanda, ca … deh, multi dintre voi vreti prin Thailanda sa vizitati una alta, insa HABAR N-aveti CE INSEAMNA 10 ZILE per se in tara aia. Violurile sunt asa un fel de .. cum e la noi gogitul semintelor. Foarte frumos. Duceti-va, dati-le bani acum. Poate va cad si niste monezi…

Mai bine … lipsa.

Sunt dezgustata pe zi ce trece de egoismul, rautatea, lacomia, sadismul si …cum ii ziceam eu candva, lipsa oricarui dram de uman.

Erau mai demult facute niste studii, printre care cel din 1971, realizat de catre Philip Zimbardo, profesor de psihologie la Stanford University, care aratau ca daca am avea putere -de orice fel ar fi ea, dar mai ales financiara si de decizie- am fi sadici cu toata lumea, am face atat de mult rau… cu zambetul pe buze.

Despre ce era experimentul Stanford?

Zimbardo urmarea prin acest experiment nu doar comportamentul celor captivi, dar si al acelora care pazeau. Pentru experiment a transformat subsolul facultatii intr-un fel de puscarie si a cerut voluntari printr-un anunt publicitar. Dupa niste testari serioase au fost alesi 24 de barbati, toti studenti – de varste apropiate si caracteristici asemanatoare, sanatosi si echilibrati din punct de vedere psihologic. S-au impartit toti 24 de indivizi in doua grupe, unii fiind in rolul prizonierilor, respectiv ceilalti pe post de gardieni.

Ce s-a observat?

-nici n-au trecut prea multe ore cand fiecare actor incepea sa se identifice cu rolul cerut – prizonier/gardian.

-din ziua a doua, prizonierii s-au baricadat in celule si au inceput sa urle la gardieni, in timp ce acestia au profitat de ocazie pentru a aplica multe corectii. Printre metodele umilitoare si degradante s-a recurs la dezbracarea si obligarea acestora sa doarma pe jos, complet goi, deratizarea cu spray-uri impotriva paduchilor, obligarea sa spele WC-urilor cu mainile goale sau chiar sa se injure reciproc.

-GARDIENII nu aveau voie loveasca prizonierii => au declansat impotriva lor stingatoarele de incendiu.

– desi li s-a spus inca de la inceput ca pot pleca oricand din experiment, niciun participant nu a cerut acest lucru. Cu toate acestea, doi dintre detinuti au fost exclusi din studiu pentru ca au cedat psihic.

-identificarea cu rolul a fost atat de reala, incat participantii la studiu au uitat ca sunt doar sa joace roluri.

Concluzii?

– prizonierii erau serios traumatizati si profund depresivi,

-gardienii manifestau nebanuite tendinte sadice.

-orice om bun poate deveni un tortionar, in conditii prielnice.

-teama de repercursiuni (ne) impiedica sa (ne) facem rau unii altora si ca daca am avea puterea si dreptul de a dispune de altcineva, am face-o cu multa cruzime.

DOVADA?

Milioane de oameni au fost torturati si ucisi in ultimul secol de guverne, sisteme sau puteri in numele unor ideologii. 

https://www.youtube.com/watch?v=aAXOC3P0Knw

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.