Studiu: Tulburarea sistemului imunitar tratabila ar putea fi confundata cu schizofrenia sau tulburarea bipolara

Constatarea cercetatorilor de la Houston Methodist releva ca un numar semnificativ de persoane diagnosticate cu schizofrenie sau chiar tulburare bipolara poate avea de fapt o tulburare a sistemului imunitar tratabila, se arata intr-o publicatie recenta.

Aceasta boala inseamna ca receptorii N-metil-D-aspartat (NMDA) nu mai functioneaza corect si, drept urmare, pot avea ca rezultat simptome asociate frecvent cu tulburari neuropsihiatrice – cronice.

Aceast studiu de cercetare ar putea avea un impact semnificativ asupra milioane de persoane diagnosticate cu schizofrenie sau tulburare bipolara, inclusiv multe persoane fara adapost – adica aceste doua boli sa fie supradiagnosticate.

Studiul a fost inspirat de descoperirea din 2007 a encefalitei anti-NMDA, o boală care produce simptome similare cu schizofrenia sau tulburarea bipolara, dar care poate fi tratata cu medicamentele de imunoterapie existente.

„Credem ca un număr semnificativ de persoane care au primit diagnosticul de schizofrenie sau tulburare bipolara au de fapt o tulburare a sistemului imunitar care afecteaza receptorii creierul“, a declarat prof. dr. Joseph Masdeu, investigator principal al studiului si un neurolog la Institutul Houston in cadrul Neurologic Methodist.

Daca este adevarat, atunci acei oameni au boli care sunt complet reversibile – si de fapt, ei au nevoie doar de un diagnostic corect si un tratament adecvat pentru a-i ajuta sa revina la o viata normala.

In mod normal, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a ataca substante straine in organism, cum ar fi bacteriile, ciupercile.. Cu toate acestea, acest proces poate sa intampine dificultati si atunci se produc anticorpi care ataca receptorii din creier, determinandu-se astfel ca respectivul receptor sa nu mai asculte semnalele care ii sunt trimise.

In cazul encefalitei receptorilor anti-NMDA, anticorpii ataca receptorii N-metil-D-aspartat din creier.

Cauzele care fac ca receptorii creierului sa inceteze sa functioneze corect sunt deseori confundate cu cele care determina schizofrenia sau tulburarea bipolara, deoarece aceste boli sunt asociate cu o scadere a activitatii receptorilor NMDA, care controleaza/moduleaza felul in care cineva crede, ia decizii si percepe lumea din jur.

Schizofrenia clasica si simptomele tulburarilor bipolare observate in encefalita receptorului anti-NMDA, precum si in conditii similare includ voci auditive si paranoia.

Datele arata ca aproape 1% din populatia SUA – adica mai mult de 3,5 milioane de persoane – au schizofrenie. Si acestea sunt cifrele doar pentru SUA. In timp ce alte 2,6% dintre adultii americani au tulburare bipolara (adica aproximativ 8 milioane).

Ceea ce nu se stie de fapt este cat de multi dintre acesti pacienți au de fapt una dintre aceste tulburari ale sistemului imunitar tratabil.

Pentru acest studiu se asteapta sa se inscrie 150 de pacienti diagnosticati cu schizofrenie sau cu tulburare bipolara, precum si 50 de oameni sanatosi cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani care sunt dispusi sa sufere o punctie lombara pentru a colecta o cantitate mică de lichid cefalorahidian (LCR). Acestea din urma vor fi analizate pentru pentru a se determina prezenta anticorpilor care ataca NMDA, precum si alti receptori.

Daca se vor descoperi anticorpi anormali, atunci cercetatorii vor preveni pacientul sau apartinatorul/ingrijitorul, astfel incat acestia sa ia in considerare solicitarea furnizorului de servicii medicale despre optiunile de tratament – cum ar fi utilizarea de medicamente existente care ar putea suprima producerea anticorpilor care ataca receptorii NMDA.

Schizofrenia are o probabilitate mai mare de a afecta copiii si adultii tineri – adica apare la o persoana cu varsta intre 5 si 30 de ani. Un raport din 2016 din SUA estima ca aproximativ 10,7% din populatia fara adapost avea maximum 24 de ani.

 

Sursa: http://neurosciencenews.com/schizophrenia-immune-disorder-bipolar-8179/

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.