world cancer day 4 Februarie 2018

Ziua Mondială a Cancerului este inițiativa prin care întreaga lume se poate uni în lupta împotriva epidemiei globale de cancer.
Această zi e marcată în fiecare an pe 4 februarie.

Union for Cancer Control1 (UICC) continuă să se extindă asupra succesului și impactului zilei și se angajează de la un an la altul, ca acest eveniment să fie văzut și audiat de mai mulți oameni din întreaga lume.
„Facem acest lucru prin colaborarea directă cu membrii noștri pentru a dezvolta o campanie care să răspundă diferitelor priorități organizaționale”, se precizează într-un comunicat de presă al Instituției.
Acest lucru se realizează printr-o abordare strategică pe două direcții:
• UICC oferă sprijin prin dezvoltarea de instrumente și îndrumări pentru a încuraja organizațiile membre să desfășoare campanii de conștientizare a cancerului la nivel local care sunt aliniate și adaptate la mesajul global al Zilei Mondiale a Cancerului.
• sprijinirea media/digital, tradițională și socială pentru a crește gradul de conștientizare a opiniei publice despre această zi.

Printre problemele pe care medicii le constată este prezentarea pacienților în stadiu tardiv, precum și diagnosticul și tratamentul inaccesibil, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății2 (OMS).
În 2017, doar 26% dintre țările cu venituri mici au raportat că au servicii disponibile în general în sectorul public. Mai mult de 90% dintre țările cu venituri mari au raportat servicii adecvate de tratament, comparativ cu mai puțin de 30% din țările cu venituri mici.
În anul 2015, cancerul a reprezentat o cauză principală de deces la nivel mondial, reprezentând peste 8,8 milioane de decese, conform aceleiași surse. Cele mai frecvente cauze ale decesului provocat de cancer sunt: plămân (cu 1,69 milioane de decese), cancerul hepatocelular (788 000 de decese), cel colorectal (774 000 de decese), de stomac (754 000 de decese), precum și cancerul mamar (571 000 de decese).
În România, în urmă cu 7 ani se întâmpla cam așa:

https://camarasdelumini.wordpress.com/2011/11/22/cancerul-la-romani/

https://camarasdelumini.wordpress.com/2011/11/22/cancerul-la-romani/

Pentru prevenirea cancerului2, oamenii pot:
– să sporească mărusile de evitare a factorilor de risc (a consumului de tutun, inclusiv țigările și tutunul fără fum; să fie supraponderali sau obezi: o dietă nesănătoasă, cu consum scăzut de fructe și legume; lipsei activității fizice; consumul de alcool; infecția cu Virusul Papiloma uman (HPV) cu transmitere sexuală* (virus responsabil de cancerul de col uterin, precum și de afecțiuni la nivelul penisului, anusului și rectului); infecția cu hepatită sau alte infecții cancerigene; ionizarea și radiațiile ultraviolete, poluarea aerului din mediul urban, fumul de uz casnic din utilizarea combustibililor solizi);
– să se vaccineze împotriva virusului HPV și a hepatitei B;
– controlarea riscurilor profesionali;
– reducerea expunerii la radiațiile ultraviolete;
– reducerea expunerii la radiații ionizante (imagistică medicală de diagnosticare profesională sau medicală).

Cum se poate reduce riscul de transmitere si contaminare cu HPV

– Reducerea numărului de parteneri sexuali
– Evitarea partenerilor sexuali care au avut un numar mare de parteneri sexuali;
– Utilizarea prezervativului (prezervativul asigură protecție împotriva majorității bolilor cu transmitere sexuală; însă nu poate asigura o protecție 100% împotriva HPV, deoarece nu împiedică in totalitate contactul cu pielea la nivel genital
– Evitarea contactului sexual cu parteneri care prezintă condiloame vizibile la nivel genital;
– Efectuarea regulată a testului Babeș-Papanicolau -în cazul femeilor;
– Vaccinarea împotriva HPV, recomandată în special femeilor, înainte de începerea vieții sexuale;
În acest moment infecția cu Human Papilloma Virus este incurabilă.
20-30 % dintre infecții revin spontan în decursul primelor 6 luni după infecție.
De aceea, un consult de specialitate și efectuarea Testului Babeș-Papanicolau (costuri? între 80 și 150 lei) pot descoperi leziunile precanceroase (prin acel test se vizualizează koilococitele, adică acele celule modificate sub acțiunea virusului HPV).

de pe net

de pe net

Aceștia sunt câțiva pași pe care putem ÎI FACEM și pe care POȚI ȘI TU să îi realizezi!
#WECANICAN este sloganul și semnul prin care se poate semnala că faci parte din cei care susțin acestă zi importantă.
De ce?
Pentru că Ziua Mondială a Cancerului are scopul de a salva milioane de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creșterea gradului de conștientizare și educației în domeniul oncologiei și prin continua aducere la cunoștință asupra factorilor decizionali din domeniul sănătății și a guvernelor, precum și a persoanelor din întreaga lume de a lua măsuri împotriva acestei boli.

Bibliografie
1. https://www.uicc.org/what-we-do/convening/world-cancer-day
2. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

Și un filmuleț … animat referitor la impactul pe care îl are o astfel de boală, precum și soluțiile din interior și sprijinul din exterior, care pot ajuta un pacient oncologic.

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.