Pedro paramo review

Salutare!

Rubrica cu “Romanul saptamanii” e in urma de tot.

Bine, nici eu nu am …actualizat-o! “Neuromantul” mi-a mancat neuronii. Dar cand dai de unele carti de te ung la suflet, parca nu mai conteaza ca 2-3 luni am pierdut cu o carte, iar cu celelalte… saptamana parca trece altfel – ma rog, de fapt 7 ore impartite pe mai multe .. zile.

Parca Francis Bacon a rezonat cu aceasta carte – mai ales ca a calatori spre moarte pare a fi un fel de fundal in care se gasesc personajele sale.

Totusi, astazi Juan Rulfo pare la fel de sumbru, dar un pic mai … dramatic.

Romanul Pedro Paramo este unul care iti va ramane pe scoarta – retina-memorie.

Fata de cele 400 de pagini de Neuromant, pline ochi de personaje si spatii-in-spatii-ale-spatiului-din-alt-spatiu, aici, actiunea lui Pedro e liniara, initiatica, direct spre moarte.

De cand moare mama sa, careia ii promite dupa ce isi desprinde mainile “din mainile-i tepene” ca se va maturiza, va trai… va.. pe naiba.

Cand ajunge in satul matern, Comala, Pedro are parte de niste experiente traumatizante. Aflate intr-o lume noua, personajele de aici vin si parca joaca un joc al ielelor despuiate si totusi, plin de talcuri ascunse. Moartea isi intinde bratele si spre iubita lui Pedro, Susana San Juan, care provoaca in sufletul lui Pedro un fel de vartej.

Sunetele sinistre ale clopotelor chiar si in zi de sarbatoare – mai era si o sarbatoare din cand in cand- parca ofera tonalitati si nuante macabre peisajului comalian.

Pare o lume a umbrelor, intr-un desert sufletesc – oameni goi, care nu pot simti, dar care isi intind bratele sau discuta nimicuri … care insa parca lasa in urma lor boala, moarte si o aroma de instrainare de realitate.

Acest sat, Comala, este unul asemanator cu un peisaj al lui Tanguy, gol, arid, minimalist, in care simti ca te sufoci si ca nu poti sa gasesti pe nimeni de care sa te sprijini.

chiar si timpul parca aluneca intre trecut si prezent – si aici, constatam cum Pedro compara ceea ce era cu ceea ce este. DAR niciodata nu pare la fel.

Mama sa ii povestea atat de multe despre satul Comala, intr-o alta lumina fata de cum il gaseste el dupa moartea ei, incat i se pare dureroasa toata “realitatea” din jurul lui.

Si, ca s-o zic p-aia dreapta, desi e personaj negativ, Pedro va fi la fel de neputincios in fata mortii … precum ceilalti din jurul lui – dragi sau mai putin dragi.

Rulfo, scriitor mexican, reuseste sa teasa o poveste plina de sensibilitate, ambivalente sufletesti, spirituale si asocieri temporale incat nu iti vine sa lasi cartea jos. O citesti asa, dintr-o rasuflare.

Aici, in Pedro Paramo mi-au placut alternantele trecut-prezent, pentru ca pun in miscare personajele si intamplarile ca-ntr-o oglinda dubla – una care iti arata si detaliile, dincolo de suprafata. Chiar daca lirismul este sumbru, ca un fel de oboi infundat sau contrabas neacordat, totusi, Rulfo reuseste ceea ce unii scriitori nu tin seama: sa faca o poveste credibila, chiar daca este fictiune. DA, planurile real-ireal sunt bine impletite. Vocea lui Pedro sau gandurile autorului par mai bine ancorate intr-o fractiune sau alta, insa echilibrul e dat de interventia celorlalte personaje.

IAR finalul este o imagine suava a unui apus. DE VIATA – a lui Pedro, bineinteles.

Soarele s-a rasturnat peste lucruri, redandu-le forma.

Pamantul ruinat ii statea pustiu in fata. Caldura ii incingea trupul. Ochii abia i se miscau, sareau de la o amintire la alta, stergand prezentul. Brusc i se oprea inima si parea ca se opresc si timpul si aerul vietii.

chiar daca aceasta carte este trista, in esenta sa iti ramane o amintire ca … viata e suma unui trecut, a unui prezent, iar ca viitorul, ei bine, intotdeauna va fi un prezent si un trecut. Niciodata nu e statornic omului. :)

off topic:

Un interviu cu Juan Rulfo, de pe net.

 

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.