the shape of water review

Sinopsis

Forma apei, de la regizorul Guillermo del Toro, este o poveste fantastică, petrecută în timpul Războiului Rece din America în jurul anului 1962.

În laboratorul guvernamental ascuns de securitate în care lucrează, singuratica Elisa (Sally Hawkins) este prinsă într-o viață izolată. Viața ei se schimbă pentru totdeauna când ea și Zelda – colega de serviciu (Octavia Spencer) descoperă un experiment secret.
Din distribuție fac parte Michael Shannon, Richard Jenkins, Michael Stuhlbargand și Doug Jones.

 

Recenzie Simona Simionescu 

Guillermo del Toro reuseste o poveste frumoasa in acest film, Shape of water – Forma apei.

Daca despre “Omul Amfibie”, al lui Aleksandr Beleaev e chiar multisor de zis, aici povestea e cursiva, foarte intriganta si pe alocuri plina de ciudatenii comportamentale.

Nu doar ca are branhii de rechin (ca “experiment”, cum era si in “Capul Profesoruluu Dowel” (capul tinut constient si performant cu ajutorul unor substante si procedee pe care o tipa (imaginea si personalitatea nevestei sale) trebuia sa le faca intocmai cum ii zicea el (Dowel)), acest “experiment” e un exemplu de candoare, bunatate si alte puteri pe care omul de rand nu le apreciaza.Nu face rau – pe cat ii fac ceilalti. Si raportarea sine-ceilalti e alta. 😀 Riposteaza la violenta – daca e provocat, desi cand e electrocutat in inima, acesta sangereaza…
Omul amfibie e mai mult – nu e ceea ce pare (ador sa scriu si sa zic asta!). E un fel de “ciudatenia pamantului” pt unii “superiori” (vezi filmarea de luni apropo de superioritatea asta, autosuficienta si “ca mine nu e altul”) ..e un exemplu de cum ar fi putut sa fie in viitor omul, daca … lua cate ceva de la fiecare animal. ma rog, ca sa fii superior TREBUIE SA FACI CEVA CE NU SE FACE pe Pamant.

Nu ca ai aere de “superioritate”. Different thing.

Cat despre plagiatul lui Guillermo or fi scenele “la fel”,dar directia e cu totul alta, apropo de raportarile eu-ceilalti si ceilalti-eu. Del Toro priveste mult psihologic toate cadrele si personajele – plus ca nenea Richard Strickland, personajul negativ al filmului si de eroina pozitiva, spalatoreasa muta Elisa Esposito… Nu le lasa sa respire.

Danezii da.

Del Toro e obsedat de detalii -a facut si Labirintul lui Pan (2006), Crimson Peak (2015) si e un regizor mexican, nu e get beget de Hollywood, care face filme pline de clisee -idei la fel, comerciale, aproape …de toate, dar nimicul se exprima si rezulta cel mai bine.

Aici, in “Shape of water” se vad si alte detalii. Si se fac chestii interesante :D.
Nu stiu ce sa mai zic… Poate sunt copiate (desi nu e ok sa arunci cu pietre cand cei de comenteaza nu au facut filme sau poate nu sunt invatati cu alte nuante dincolo de carte), dar Del Toro duce catre alta directie, mai umana, psihologica, ideea de bine…

(pana aici e parerea contra alora care zic ca Del Toro a copiat, ca plagiat… ca… … http://deadline.com/2018/02/guillermo-del-toro-denies-shape-of-water-was-influenced-by-1969-play-i-never-saw-it-1202298445/)

un fel de surpriza – just a hint!

Dr. Robert Hoffstetler are rolul sau – in scoaterea “articolului” din laborator + ca e spion rus (care aveau alta treaba cu “articolul”, dar nu “bataia si vivisectia”, cum voia si executa agent Strickland, care il vede “afront” contra umanitatii), iar alaturi de el +si colega de lucru (de pontaj), Zelda Fuller, negresa, cu gura mare si tupeu (si care de multe ori, o scoate si acopera pe Elisa din situatii care nu-si au rostul).

Plus ca “articolul” are o putere de intelegere a seductiei si de a o traduce si a o duce la alte zone – in tacerea ei, Elisa e varianta “altfel” de Frumoasa, care imblanzeste si umanizeaza Bestia (“articolul”).

Aceasta fata, cu nume in limba spaniola poseda o voce cinematografica unica (si frumoasa!), cu un ecou distantat de realitatea apropiata – ecou care putea fi ascultat chiar si în mijlocul turbulentei rasunatoare a zgomotului de fond (rusesc vs american). Sally Hawkins face rolul Elisei Esposito, orfana, fara voce fizica (dar cu voce sufleteasca si spirituala), din ziua in care a fost gasita “langa rau, in apa”- cicatricele de pe gatul ei sugerand cheia tacerii ei. Elisa locuiește deasupra cinematografului Orpheum, un palat de vis de scoala vechi, in care Povestea lui Ruth si a lui Mardi Gras se joaca intr-o gramada lenta de patroni. Vecinul ei, Giles (Richard Jenkins), este un artist care si-a pierdut atat parul, cat si slujba, dar si increderea in sine – + ca isi petrece zilele vizionand Bill “Bojangles” Robinson si Betty Grable pe reluarile (si parareluarile) televiziunii, visand la chelnerul din spatele tejghelei din localul lui Dixie Doug Pie Emporium, de unde ia zilnic o tarta -oribila :D, dupa cum o tot scuipa Elisa :d, tot zilnic =)).

Filmul incepe cu un vocal care stabileste tonul fabulos, plasand povestea/actiunea “cu mult timp in urma intr-un mic oras in apropierea coastei, dar departe de orice altceva”. Aceasta este SUA la începutul anilor ’60, Razboiul Rece si cursa spatiala oferind fundalul pentru “o poveste de dragoste si pierdere si “monstrul” care a incercat sa distruga totul”. Del Toro a creat un hibrid de trecere a frontierei cinematografice, un stil la fel de aventuros -personal -universal, o melodrama romantica infloritoare care remodeleaza de fapt temele mitice din Frumoasa si Bestia, cu muscaturi interesante si acte sexuale frumos armonizate dintre real si ireal…

I-am dat un 9 clar, asta inseamna ca merita o vizita si iti lasa asa o urma de furie si de zambet. Oricum “articolul” isi arata superioritatea prin ultimul raspuns contra rautatii lui Richard Strickland, care ar mai fi bagat un cartus si mai ar fi tras 1000 de gloante … slava cerului ca a… in fine :d nu va zic. =)

 

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.