the post review

Sinopsis

Steven Spielberg revine pe marile ecrane alături de Meryl Streep şi Tom Hanks cu “The Post: Secretele Pentagonului“, un film care aduce în prim plan subiectul controversat al unuia dintre cele mai mari scandaluri care au vizat vreodată Pentagonul.

În rol principal îl regăsim pe Tom Hanks, care îl interpretează pe editorul Ben Bradley, cel care alături de Katharine Graham (Meryl Streep), prima femeie editor al unui ziar american important, se aruncă într-o cursă contra-timp împotriva publicaţiei The New York Times. Miza este deconspirarea unei mari muşamalizari guvernamentale, care implică informaţii referitoare la trei decenii de activitate a patru preşedinţi de stat.

Pentru a reuşi, Ben Bradley şi Katharine Graham trebuie să-si depăşească propriile neînţelegeri, în timp ce carierele lor sunt pe cale să fie distruse, iar libertatea lor este mai fragilă ca oricând.

După ce cotidianul Washington Post a decis să publice în 1971 o serie de documente clasificate, secretele guvernamentale aflate au aruncat în aer scena politica din SUA. Află întreaga poveste din 23 februarie, în cinematografele din toată ţara în explozivul “The Post“, un film distribuit de Vertical Entertainment.

 

 

 

Recenzie Simona Simionescu

O sala de stiri poate fi un loc intoxicat pentru a fi “in regula” – cu constiinta impacata.

In anumite zile, ziarele ar putea fi vandute publicului pentru ca ei sa experimenteze energia electrica prin care se trece zilnic – reactii si adevaruri filtrate de fiecare redactie.

Fiecare birou devine o sala de sedinte, iar redactia apare ca fiind intr-un birou guvernamental dintr-un mic oras, cu reporterii si editorii ingrijorati care intra si ies in evidenta. O camera de stiri nu este un loc in care e rost de bunele maniere. In acest sens, noul film al lui Steven Spielberg, “The Post” poate fi considerat un documentar.

The Post poate fi un film euforic, furios si chiar sentimental – cel pe care numai Steven Spielberg il poate face.

Atunci cand se spune si se face totul dupa niste vorbe la telefon, si daca se intampla sau nu orice dand sau nu ordine, asasinate sau demisii, acesta este unul dintre cele mai importante filme ale vremurilor noastre.

DE CE?

The Post spune povestea cursei Washington Post impotriva timpului pentru a elibera documente secrete reclamante care au dovedit ca guvernul american mintea poporul in legatura cu Razboiul din Vietnam, in timp ce o lupta fara precedent se face intre administratia Nixon si postul condus de Ben Bradlee.

Presedintele a inchis deja eforturile New York Times de a publica documentele sensibile – pentru prima data in istoria Guvernul a refuzat sa permită unui ziar sa raporteze o poveste de o asemenea amploare. Bradlee si editorul sau, Katharine Graham, au vazut aceasta ocazie pentru a lasa lumea sa stie ca postul nu era in chestiunea citirii stirilor, ci sa raporteze stirile.

Confruntate cu sanse insurmontabile si împotriva sfaturilor unei armate de avocați foarte scumpi (cu staif si cu multe relatii in fata), protagonistii filmului The Post au riscat totul.

Reputatia lor, mostenirea postului Washington Post si posibila inchisoare erau toate ca pericole; dar viitorul tarii, care e renumita “pentru democratie si respectul pentru oameni”, era in joc.

Ca cei doi protagonisti ai sai, The Post este un film curajos – poate chiar mai curajos decat multe altele din aceeasi bransa – cu tenta documentara, istorica, dramatica, cu cea mai mare sursa de inspiratie fiind chiar parte a istoriei recente (perioada premergatoare Razboiului din Vietnam, cu multe decizii puse “top secret” din timpul perioadei presedintilor incepand cu Truman si terminand chiar cu Nixon!). 

Acest film, care a dezvoltat o reputatie ca film despre jurnalism, a fost lansat doar la cativa ani dupa ce Richard Nixon a demisionat. Actualul presedinte este inca in functie. Exista, desigur, paralele intre ceea ce s-a intamplat in timpul presedinției lui Nixon si ceea ce se intampla acum, sub conducerea lui Donald Trump – chiar si istoria recenta poate arata acest lucru. Nu putem uita cum FIR care a fost inregistrata impotriva unui jurnalist nu cu o saptamana in urma – pentru a controla vestea trebuie sa controlezi voturile, iar daca poti controla voturile, atunci poti decide soarta – populatiei respective, precum si viitorul multora.

Presa a fost intotdeauna o masinarie vulnerabila, atat de mult ravnita, cat si greu de manevrat in totalitate. Au incercat sa-i atace, sa-i imblanzeasca tonul, sa-i prinda, dat totusi, oameni ca Ben Bradlee si Kay Graham se lasa mult asteptati.

Exista o lipsa de libertate, se bate constant pentru ea, se da vina reciproc de ambele parti – si, in multe cazuri, este meritat acel statut.

Ca cineva din interior poate dezvalui ceva e cel mai rau posibil mod de a juca acest scenariu, dar daca cititorul crede tot ce citeste… ?!

Si atunci, totul ar trebui pus la indoiala, chiar si in aceasta parere a mea, pentru ca in cinism se afla adevarul – iar acesta nu e doar pentru o oglinda sau o parte anume de oameni.

In film e o scena importanta – cand se interogheaza relatiile personale /apropiate pe care le-au avut cu presedintii, adica cu aceia implicati direct in acoperirea adevarului referitor la acest episod, din Vietnam.

Scenariul se incheie cu ambele personaje, pur si simplu rezolvand sa nu mai faca acest lucru.

Naratiunea din The Post care inconjoara achizitionarea si publicarea hartiilor/documentele Pentagonului nu se potriveste cu viziunea plina de speranta a lui Spielberg, iar incercarile sale de a forta-o in aceasta forma sfarsesc in mod trist, abrupt, ca o fragmentare de fapt. Inainte de o scena finala la Hotel Watergate, Spielberg le ofera oamenilor catharsis-ul pe care ei il doresc – atunci cand Hanks si Streep trag tragaciul cu stirea finala si raportul lor controversat merge indiferent de numele titlului sau obstacolelor intalnite. 

Muzica triumfala informeaza publicul pe care eroii nostri au castigat batalia cu Nixon si nu sa se gandeasca la ceea ce este o victorie timpurie.

Nu conteaza ca nimeni nu a implicat alte persoane in dosarele si stirile acelea, ca personajele se confruntau cu inchisoarea sau ca Guvernul a continuat sa se amestece in alta parte in strainatate sau ca proprietarii ziarelor i-au dat bani – o pozitie inexplicabila in fata filmului The Post, in timp ce aceia care au adunat povestea au obtinut minute scurte de istorie pe ecran – reprezinta de fapt cea mai mare amenintare la adresa jurnalismului din America (chiar si modern, repet!).

Totusi am ceva de comentat: costumele sunt dezamagitoare, sa nu zic groaznice, iar uneori perucile nu sunt de cea mai buna calitate – la un moment dat, in mod ciudat si chiar in anumite momente, cea de la Streep are diverse alte nuante (nu tine de timp/varsta!), iar dublarea sunetului real de arhiva dintr-o gura falsa a lui Nixon e ca o rutina de ventrilocism jenant. Dar de fapt, chiar si asa se arata ce este stiut: atasamentul si nostalgia lui Spielberg fata de Statele Unite care nu mai exista si care, in cele din urma, devine de fapt imaginea rasturnata.

Iar ideea lui (Spielberg) e ca dreptatea urmeaza in mod natural adevarul.

Iar realitatea ne arata cu totul altceva! 

 

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.