RSS
 

Şcoala de Iarnă a Societăţii Naţionale Române de Boli Infecţioase Pediatrice, Brașov

01 Mar

Ediția a II-a a Şcolii de Iarnă a Societăţii Naţionale Române de Boli Infecţioase Pediatrice se desfăşoară la Braşov, în perioada 1- 3 martie 2018 și adună nume sonore din practica medicală din arii precum pediatrie, epidemiologie, boli infecțioase din diverse zone ale țării, dar și din străinătate.

Evenimentul e adresat medicilor rezidenţi, specialişti și primari în limita a 30 de locuri și se desfăşoară sub egida Societăţii Naţionale Române de Boli Infecţioase Pediatrice şi Fundaţia Spitalul de Copii Braşov.

arhiva participant dr. Rares Arseniu

arhiva participant dr. Rares Arseniu

arhiva personala dr. Rares Arseniu

arhiva personala dr. Rares Arseniu

arhiva personala Dr. Rares Arseniu

arhiva personala Dr. Rares Arseniu

În prima zi a evenimentului medical s-a discutat despre aspectele epidemiologice dintr-un studiu, cum ar fi:

  • Măsurarea apariției bolii: incidența, prevalența, mortalitatea și alte măsuri ale sarcinii de îmbolnăvire
  • Studiile observaționale: studii de cohortă, studii de caz-control, studii transversale și ecologice
  • Confuzia și erorile posibile
  • Dezvoltarea clinică a vaccinurilor din faza I până la evaluarea post-autorizare,
  • Abordări epidemiologice pentru evaluarea programelor de imunizare

Prezentările au fost elaborate de grupul din Universitatea din Tel-Aviv, prof. univ. Khitam Muhsen, precum și prof. univ. Daniel Cohen.

Mâine (2 martie) vor avea loc prezentări în care boli precum otita medie acută, management-ul infecției cu H Pylori (GHIDUL ESPGHAN/NASPGHAN), rubeola congenitală, endocardita infecțioasă la copil, angioedemul, hepatita cronică la copil și adolescenți, infecția cu Clostridium difficile, bolile renale (rolul inflamazomilor),astmul bronșic- infecții, infecțiile osteoarticulare etc.

În ceea ce privește management-ul infecției cu H Pylori la copil, nu se recomandă testarea pentru Helicobacter pylori în cazurile de durere funcţională sau ca investigaţie iniţială în evaluarea unei anemii feriprive. Tratamentul antibiotic trebuie adaptat susceptibilităţii la antibiotic. Este necesară evaluarea la nivel național a eficacităţii antibioticelor de prima-linie. Tratamentul trebuie administrat 14 zile, fiind subliniată importanţa aderenţei stricte la tratament. Având în vedere rezultatele scăzute privind eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori se subliniază importanţa individualizării tratamentului (conform Rezumatului Evenimentului).
Referitor la rolul inflamazomilor în boala renală, aceștia definesc un complex multiorganic, cu greutate moleculara mare, localizat in citoplasma [Jurg si Tschopp 2002]. Activarea inflamazomilor, cu eliberare consecutiva de cytokine si interleukine, implica participarea lipopolizaharidelor si a “Tool –like ” receptorilor.

  • t Inflamazomii NLRs au rol pivot in reglarea microbiotei  intestinale;
  • NLRP6 ar cauza disbioze intestinale,
  • inflamatia colonica si NASH (hepatopatia steatozica non-alcolica). 

Pe axa genetica intestin-rinichi s-a demonstrat in ultimii ani ca inflamazomii NLRP3 sunt implicati intr-un areal de boli renale: in patogeneza PNA, a cicatricilor renale, nefropatii gomerulare, in IRA, nefrolitiaza oxalo-calcica, cistinoza, CKD si ESRD. 

 

 

 
 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.