RSS
 

Cea de-a 192 -a ediție a Galei Medicină, Artă, Cultură, Cluj-Napoca

02 Mar

Lumea medicală și nu numai au avut parte de momente intense diverse în data de 28 februarie 2018, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca în cadrul celei de-a 192-a ediție a Galei Medicină, Artă, Cultură.

Prima parte a evenimentului a cuprins detalii despre Antonin Ciolan, dirijor român, membru fondator al Filarmonicii de Stat din Cluj. Prezentarea a fost făcută de către prof. Gheorghe Mușat.

Prof. Vasile Muscă a prezentat în câteva minute filosofia – un drum dintre real și ireal, dintre tematicile vechilor greci în contemporan. Viziunile Nietzsche vs alții au fost amplificate de raționamentele tipice de anvergură  și problematică holistică dintre cele două. Oglinda-viziune dintre secole era destul de apropiată, iar zoom-ul era pe om.

Apoi intensitatea sunetelor a lăsat loc celei vizuale, prin Istoria Școlii de Pictură din Baia Mare, ilustrată foarte frumos și emoționant de către prof. Aurel Andercou. Pictori precum Ronay, Traian Dancus, Mircea Hrisca, Kantz Maarton, Lidia Agricola, Popp Aurel, Perlrott Csaba, Csikos Antonia, Mikola Andras, Hollosy Simon au încântat privirea și sufletul. Abordările expresioniste, impresioniste, post-impresioniste, tușele fine, coloristica amplă – toate nuanțele de verde, roșietic și galben întregeau tablourile frumos și vibrant.

După acest recital de culori și tematici – de la nostalgia meleagurilor de țară, familia, doina… – am avut parte de un concert de vioară (prof. univ. Liviu Ghitea) și pian (lector univ. Caterina Botar), in memoriam Ștefan Ruha, violonist maghiar din România, dirijor și profesor universitar, laureat al primului Festival Internațional „George Enescu” (1958).

 

 

Apropo de ceea ce veți asculta, veți observa bucuria de a cânta şi de a face muzică, precum și uşurinţa cu care Ștefan Ruha aborda pasaje dificile din diverse cântece, dar și nobleţea şi senzualitatea cantilenelor.

Toată interpretarea sa emoţiona şi atingea cele mai sensibile corzi în sufletul ascultătorilor -fie ei melomani or ba, specialiști sau nu într-ale sunetelor și artei.

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.