Death wish review

Sinopsis

Doctorul Paul Kersey (Bruce Willis) e un chirurg experimentat, ce și-a făcut o carieră din salvarea oamenilor aflați în pragul morții. Dar după ce soția lui e ucisă, iar fiica lui intră în comă în urma unui atac plin de brutalitate, Kersey se hotărăște să-și folosească abilitățile lui unice pentru a deveni un răzbunător ce nu cunoaște îndurarea.

 

Recenzie Simona Simionescu

Death wish/Razbunarea este un remake – m-am obisnuit cu abordarile astea.. – si are la baza actiunea dintr-o nuvela -de Brian Garfield (nu e motanul!). In aceasta iteratie a povestii clasice cu binefacatori urbani, Paul Kersey (Bruce Willis) este un chirurg de urgenta din Chicago si un om pasnic, care inca poarta cicatricile unui tata abuziv.

Ca o consecinta – karmica, nu directa – a refuzului sau de a trece prin viata intrunind violenta cu violenta, nu-si poate proteja sotia si fiica de pradatorii/talharii care ii sparg casa… -“Am esuat la cele mai importante lucruri pe care le face un om”, spune el la un moment dat.

Politistii din Chicago sunt coplesiti si ineficienti – numarul cazurilor de “impuscati”, “morti”, “raniti” si al raufacatorilor – ma rog, criminalitatea in acel oras … Dumnezeu nu este nicaieri in evidenta intr-un Chicago in care nedreptatile erau la fiecare colt.

La slujba de inmormantare a sotiei sale, tatal sau (tata socru) spune ca a crescut crezand ca oamenii trebuie sa aiba incredere in planul Atotputernicului, dar cum poate fi uciderea fiicei sale parte dintr-un plan?

Incet, ca de forta naturala – nu sociala sau culturala! – Paul se transforma intr-o masina de ucis.

Desi la radio se dezbat bunatatea sau raul necunoscutului om alb cu gluga (pe care presa l-a numit “Grim Reaper”, nu este greu sa evaluezi singur partea spre care tind scenografii.

Da, pana la un punct a fi binefacator si aparator al orasului este o afacere murdara, dar victimele crimelor il vad pe Kersey ca pe un “inger pazitor”.

Lumea este un loc mai corect, ordonat si mai sigur fara oamenii pe care i-a ucis Paul.

In “Razbunarea” apar deci multa violenta (aici, este una extrem de puternica), mult sange -incluzand sange pe pereti, rani sangeroase si alte scene “greu” de apreciat estetic.

Armele sunt vazute si oamenii sunt impuscati frecvent, personajele mor asa pe capete, femeile sunt amenintate si atacate (bineinteles, imaginea de vulnerabile si incapabile sa se apere), iar un personaj este torturat de Paul.

Este aratat la un moment dat si un cerb ranit si apoi ucis cu sange rece – adica … filmul intra la sangeros si inutil, dar arata anumite aspecte ale vietii lui Paul (cerbul e impuscat de tata socru…).

Daca e sa ma iau de limbaj, aici este unul cu multe utilizari ale “f – k”, “s – t”, “a – hole” si multe altele – adica nu aduce nimic frumos, estetic, fonetic si altele.

O adolescenta (fiica lui Paul) este agresata de niste talhari – unul dintre ei  ii admira “coapsele puternice” (exact asa zice!).

Personajul principal (Bruce Willis/chirurgul Paul) are sticle goale de bere prin casa.

Filmul este recomandat persoanelor peste 18 ani -probleme cu violenta, limbajul, comportamentele..

Death wish un film greu de imaginat ca fiind atragator pentru oricine altcineva in afara fanilor regizorului Eli Roth – vezi filme precum Knock Knock (2015),  South of Hell (2015), Thanksgiving (2013), The Green Inferno / Infernul din Amazon (2013), The Funhouse 3D (2012), Hostel: Part II / Căminul ororilor 2 (2007), Hostel / Hostel – Căminul ororilor (2005).

 

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.